Μήπως κινδυνεύεις κι εσύ από… “tech neck”;
Τι είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις μόλις ξυπνήσεις το πρωί; Μήπως να τσεκάρεις το Facebook, το Instagram, το Snapchat, το Messenger –ή και όλα μαζί-από το κινητό σου; Αν ναι, πρόσεξε, γιατί μπορεί να δεις πρόωρα το λαιμό σου να χαλαρώνει και να σημαδεύεται από βαθιές, οριζόντιες ρυτίδες. Με άλλα λόγια, να «πάθεις»… tech neck!
Τι είναι όμως το “tech neck”;
Το “tech neck” -κατ’ άλλους “text neck” , από το texting που σημαίνει στα αγγλικά «γράφω μήνυμα»- μπήκε σχετικά πρόσφατα στη ζωή μας. Οι καχύποπτες ίσως σκεφτούν ότι είναι άλλο ένα «πρόβλημα» που η βιομηχανία της ομορφιάς προσφέρεται να μας το λύσει –με το αζημίωτο. Όχι, απαντούν οι δερματολόγοι. Η διαρκής ενασχόλησή μας με το smartphone ή με κάποια ηλεκτρονική συσκευή, πράγματι έχει πράγματι συνέπειες στην όψη της επιδερμίδας του λαιμού-και όχι μόνο.
Αιτία είναι η κλίση 45ο του κεφαλιού μας, κάθε φορά που θέλουμε να δούμε την οθόνη του κινητού ή του tablet μας. Κι αυτό δεν θα ήταν πρόβλημα αν γινόταν μόνο κάποιες φορές. Σύμφωνα όμως με δημοσίευμα της Telegraph, στις ηλικίες μεταξύ 18 και 39, η κίνηση αυτή μπορεί να επαναληφθεί μέχρι και 150 φορές την ημέρα!
Όπως ακριβώς οι διαρκείς συσπάσεις των μυών ευθύνονται για τις ρυτίδες έκφρασης στο πρόσωπο, έτσι και η επαναλαμβανόμενη κλίση του λαιμού προς τα κάτω, ασκεί πίεση στο μυ και ο μυς αντιδρά σχηματίζοντας οριζόντιες γραμμές. Αυτές οι δυναμικές ρυτίδες, πολύ εύκολα γίνονται στατικές-είναι δηλαδή ορατές ακόμα κι όταν δεν υπάρχει κίνηση του λαιμού. Αυτό συμβαίνει γιατί η επιδερμίδα στην περιοχή αυτή είναι δύο φορές πιο λεπτή απ’ο,τι στο πρόσωπο -μοιάζει περισσότερο με την επιδερμίδα γύρω από τα μάτια-, το χόριο, η υποστηρικτική στιβάδα του δέρματος, είναι πολύ λεπτό και βρίσκεται εκτεθειμένη στις ακτίνες UV, γεγονός που την κάνει ιδιαίτερα «επιρρεπή» στον σχηματισμό πρόωρων ρυτίδων και στη χαλάρωση.
6+1 tips για να προλάβουμε το tech neck
Να απαρνηθούμε το κινητό μας είναι μάλλον απίθανο. Ας δούμε λοιπόν τι μας προτείνουν οι ειδικοί για να προλάβουμε τη …ζημιά.
- Περιορίστε τις κινήσεις του λαιμού, αλλάζοντας… οπτική γωνία. Φέρνετε δηλαδή την οθόνη στο ύψος των ματιών αντί να σκύβετε για να δείτε τα… status updates σας.
- Μην στηρίζετε το πιγούνι σας με τα χέρια όταν κοιτάτε την οθόνη του laptop σας, γιατί τεντώνετε και ταλαιπωρείτε άνευ λόγου την επιδερμίδα του λαιμού.
- Χρησιμοποιείτε ακουστικά hands free ή Bluetooth, αντί να λυγίζετε ασυναίσθητα το λαιμό σας στο πλάι για να μιλήσετε στο κινητό, «μαγκώνοντας» τη συσκευή ανάμεσα στον ώμο και το αυτί-αν μάλιστα το κάνετε ενώ οδηγείτε, δεν κινδυνεύει μόνο η επιδερμίδα σας αλλά και η ζωή σας!
- Κάντε … stretching στο λαιμό σας , αν θέλετε να προλάβετε το tech neck! Πιάστε με τα δάχτυλα του αριστερού σας χεριού τη δεξιά πλευρά του μετώπου και πιέστε με το δεξί χέρι, τον ώμο σας προς τα κάτω, για 10 δευτερόλεπτα. Κάντε το ίδιο και αντίστροφα.
- Τονώστε τη μικροκυκλοφορία στην επιδερμίδα του λαιμού, τοποθετώντας τους δείκτες των χεριών σας στα πλάγια της τραχείας. Κοιτάξτε ψηλά και κινήστε τα δάχτυλά σας πάνω-κάτω κατά μήκος του λαιμού. Επαναλάβετε 20 φορές.
- Φροντίστε το λαιμό σας όπως ακριβώς κάνετε με το πρόσωπό σας. Υιοθετήστε ένα εντατικό πρόγραμμα φροντίδας επιλέγοντας ιδανικά ένα προϊόν με βιταμίνη C για το πρωί και ρετινόλη για το βράδυ. Επιπλέον, κάντε καθημερινά μασάζ, με ένα λάδι προσώπου, ξεκινώντας κάτω από το πιγούνι και φτάνοντας με απλωτές κινήσεις μέχρι τα αυτιά, πριν απλώσετε την ενυδατική σας ή την κρέμα για το λαιμό.
- Μην ξεχνάτε το αντηλιακό σας.
Το “Tech Neck” , πέρα από τις ρυτίδες
Μπορεί να απασχολεί έντονα στον κόσμο της ομορφιάς, ο όρος όμως αυτός στην ουσία είναι ιατρικός, ονομάζεται σύνδρομο Tech Neck και περιγράφει τον χρόνιο πόνο που προκαλείται από το σκύψιμο του κεφαλιού λόγω της υπερβολικής χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών (smartphones, tablets, laptops και e-readers). Η επαναλαμβανόμενη κλίση του κεφαλιού για να δούμε την οθόνη π.χ. του κινητού ασκεί υπερβολική πίεση στα οστά και τους μυς –ως και 25 κιλά- ενώ φυσιολογικά η πίεση δεν θα ξεπερνούσε τα 5-6 κιλά…
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι ο πόνος στον αυχένα, οι πονοκέφαλοι, το «πιάσιμο» στους ώμους, το μούδιασμα των χεριών ακόμα και πόνοι στα δόντια και τη γνάθο, ενώ μακροπρόθεσμα ενδέχεται να παρουσιαστούν προβλήματα στη σπονδυλική στήλη. Το σύνδρομο Tech Neck εμφανίζεται κυρίως σε ενήλικες νεαρής ηλικίας, τελευταία όμως παρατηρείται ραγδαία αύξηση και σε εφήβους -τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι περνάμε 4,7 ώρες την ημέρα ή 71 μέρες το χρόνο (!) καρφωμένοι στο κινητό μας! Το πρόβλημα θεωρείται πολύ σοβαρό και αναμένεται τα επόμενα 10 χρόνια να λάβει διαστάσεις επιδημίας, αν αναλογιστούμε πόσο θα επηρεάσει μια ολόκληρη γενιά παιδιών που γεννήθηκαν στην “εποχή των smartphones” .
Πηγή: Skin Guru