Ενυδατική με SPF ή αντηλιακό;
Ποιος είναι ο καλύτερος ο τρόπος για να προστατεύσουμε την επιδερμίδα μας από τις ακτίνες UV, τώρα που ο ήλιος αρχίζει να δυναμώνει επικίνδυνα; Φτάνει ο δείκτης SPF που έχει η κρέμα ή το μέικαπ; Χρειαζόμαστε «κανονικό» αντηλιακό; Κι αν ναι, πότε το φοράμε;
Συγκεντρώσαμε παρακάτω τις γνώμες των ειδικοί μας σχετικά με την προστασία που πρέπει να προσφέρουμε στην επιδερμίδα μας:
Αν δεν κυκλοφορείτε στην πόλη, κάτω από τον ήλιο, αλλά βρίσκεστε σε κλειστούς χώρους στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, τότε η ενυδατική σας με δείκτη SPF15, μπορεί να προστατεύσει την επιδερμίδα σας από την τυχαία, ολιγόλεπτη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Αν όμως βρίσκεστε συχνά έξω, περισσότερη ώρα, για εξωτερικές δουλειές, οδηγώντας το αυτοκίνητο στη μεσημεριανή κίνηση, ακόμα και για καφέ στη σκιά– μην ξεχνάτε ότι τα τζάμια των κτιρίων, η άσφαλτος και τα πεζοδρόμια αντανακλούν τις ακτίνες UV- τότε προσέξτε, γιατί SPF15 δεν φτάνει. Μπορεί να σας δίνει την ψευδαίσθηση ότι είστε προστατευμένες και ασφαλείς, αλλά δύσκολα θα γλιτώσει τα κύτταρα της επιδερμίδας σας από μια νέα, έστω και μικρή, φθορά.
Κι αυτό γιατί:
Αόρατα αλλά ασταθή
Τα φίλτρα προστασίας που επιλέγονται συνήθως για τις κρέμες προσώπου ή το μέικαπ, είναι χημικά, γιατί έχουν πολύ καλύτερη καλλυντική υφή. Συνδυάζονται ευκολότερα με τα υπόλοιπα συστατικά, δεν «βαραίνουν» τη φόρμουλα και δεν αφήνουν λευκά σημάδια. Όμως, για να είναι αποτελεσματικά, τα χημικά φίλτρα χρειάζεται να ανανεώνονται κάθε δύο ώρες- αλλοιώνονται γρήγορα από τις ακτίνες UV- κάτι που κατά πάσα πιθανότητα δεν κάνουμε. Έτσι η λιγοστή αντηλιακή προστασία που παρέχει ο χαμηλός δείκτης τους, εξαντλείται πολύ πριν δύσει ο ήλιος, αφήνοντας την επιδερμίδα ακάλυπτη. Αντίθετα, το κοκτέιλ χημικών και φυσικών φίλτρων που περιέχουν συνήθως οι αντηλιακές συνθέσεις είναι ισχυρότερο και κυρίως, φωτοσταθερό, επομένως αντέχει περισσότερο.
Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες τονίζουν ότι η προστασία που προσφέρουν τα αντηλιακά προϊόντα θα πρέπει να είναι ευρέος φάσματος [broad spectrum], δηλαδή να καλύπτει τόσο την UVB ακτινοβολία, όσο και την UVA. Πράγματι, οι περισσότερες αντηλιακές συνθέσεις έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Όχι όμως και τα προϊόντα φροντίδας ή μακιγιάζ -οι εξαιρέσεις είναι ελάχιστες. Ο δείκτης προστασίας SPF που αναγράφεται ότι περιέχουν, θωρακίζει την επιδερμίδα μόνο από τις UVB.
Πόσο αντέχει η… άμυνα;
Τα περισσότερα αντηλιακά προϊόντα είναι ανθεκτικά στο νερό και τον ιδρώτα. Όχι όμως και οι ενυδατικές κρέμες ή τα μέικαπ με SPF. Αυτό σημαίνει ότι όταν ο υδράργυρος αρχίσει να σκαρφαλώνει και ο ιδρώτας να ρέει, θα βρεθείτε πιθανότατα να περπατάτε απροστάτευτες κάτω από τον ήλιο της πόλης γιατί το SPF της ενυδατικής σας θα σας έχει εγκαταλείψει.
15 +15 δεν κάνει 30…
Αν πιστεύετε ότι στο SPF 15 της ενυδατικής σας κρέμας προστίθεται το SPF15 του μέικαπ που φοράτε από πάνω, επομένως είστε επαρκώς προστατευμένες, κάνετε δυστυχώς λάθος. Το άθροισμα στην περίπτωση αυτή δεν είναι 30 αλλά πάλι…15-. Είναι επομένως πιο απλό, να επιλέξετε -τουλάχιστον για τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες- κρέμα και μέικαπ χωρίς SPF και να προσθέσετε στην καθημερινή φροντίδα της επιδερμίδας σας μια αντηλιακή κρέμα πόλης με υψηλό δείκτη προστασίας (SPF30-50).
Η ποσότητα μετράει
Η σωστή αντηλιακή προστασία, μας θυμίζουν οι ειδικοί, δεν εξαρτάται μόνο από τον υψηλό δείκτη αλλά και από την ποσότητα προϊόντος που χρησιμοποιούμε . Η συνιστώμενη δόση αντηλιακού για το πρόσωπο είναι περίπου ¼ κουταλιού του γλυκού και άλλο τόσο για το λαιμό. Τόση περίπου είναι και η ποσότητα κρέμας ημέρας που απλώνουμε στο πρόσωπο, επομένως, είμαστε λίγο-πολύ καλυμμένες. Αν επαφίεστε όμως στο μέικαπ να σας προστατέψει με το SPF που περιέχει, θα πρέπει να σκεφτείτε ότι εφαρμόζοντας την ίδια ποσότητα με αυτή της κρέμας, θα έχετε μεν το ίδιο επίπεδο προστασίας αλλά το αισθητικό αποτέλεσμα θα είναι μάλλον απογοητευτικό-σπάνια χρησιμοποιούμε τόσο πολύ μέικαπ, ιδίως το πρωί. Αντίθετα, επιλέγοντας ξεχωριστά προϊόντα –αντηλιακό και μέικαπ-έχετε εξασφαλισμένη προστασία και καλύτερο έλεγχο του αποτελέσματος.
Ποια είναι η σωστή σειρά;
Οριστική απάντηση δεν έχει ακόμα δοθεί στο δίλημμα αυτό. Υπάρχει η άποψη που λέει ότι τα αντηλιακά που περιέχουν χημικά φίλτρα θα πρέπει να εφαρμόζονται πριν την ενυδατική για να είναι αποτελεσματικά, ενώ αυτά που περιέχουν φυσικά φίλτρα (διοξείδιο του τιτανίου ή οξείδιο του ψευδαργύρου) θα πρέπει να εφαρμόζονται πάνω από την ενυδατική. Ωστόσο, οι περισσότεροι δερματολόγοι επιμένουν ότι το αντηλιακό θα πρέπει να είναι το τελευταίο βήμα στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης, πριν το μακιγιάζ.
Extra Tip: Αν δεν θέλετε να προβληματίζεστε, επενδύστε στα «αντηλιακά πόλης» όπως συνηθίζουμε να τα αποκαλούμε. Οι συνθέσεις αυτές παρέχουν την υψηλή προστασία που χρειάζεστε, από τώρα και για όλο το καλοκαίρι, έχουν καλλυντική υφή και συγχρόνως, με τα συστατικά που περιέχουν, μπορούν κάλλιστα να αντικαταστήσουν την ενυδατική σας κρέμα. Και για να ενισχύσετε ακόμα περισσότερο την άμυνα της επιδερμίδας σας απέναντι στις ακτίνες UV και τους επικίνδυνους περιβαλλοντικούς ρύπους συνδυάστε την αντηλιακή κρέμα με ένα αντιοξειδωτικό serum. Θα είστε απόλυτα καλυμμένες.