Μήπως η κρέμα σας … «τρίβει»;
Έχει συμβεί σε όλες μας. Μόλις έχουμε απλώσει τις κρέμες και το μέικαπ μας -ή και αρκετή ώρα αργότερα- αγγίζοντας την επιφάνεια της επιδερμίδας, αισθανόμαστε ότι έχει γεμίσει μικροσκοπικά τρίμματα προϊόντος. Τι προκαλεί άραγε αυτό το περίεργο και σίγουρα εκνευριστικό φαινόμενο; μπορούμε άραγε να το αποφύγουμε;
Στο λεξικό των καλλυντικών δεν υπάρχει καν όρος που να περιγράφει το τρίψιμο και το κόμπιασμα των προϊόντων πάνω στην επιδερμίδα. Το φαινόμενο δεν μοιάζει να έχει απασχολήσει ποτέ τους ειδικούς. Απασχολεί όμως εμάς.
Τι φταίει;
Το πρόβλημα συνδέεται κυρίως με την ικανότητα που έχει ένα καλλυντικό προϊόν να απορροφάται από το δέρμα, σε συνάρτηση όμως και με άλλους παράγοντες, όπως:
• Τα συστατικά στη φόρμουλα του προϊόντος,
• Η ποσότητα προϊόντος που εφαρμόζουμε
• Ο τρόπος και η σειρά που το εφαρμόζουμε
• Η κατάσταση της επιδερμίδας μας
• Τα υπόλοιπα προϊόντα που χρησιμοποιούμε*
*Δεν είναι τυχαίο που το φαινόμενο εμφανίζεται ολοένα και πιο συχνά σε όσες από εμάς έχουμε υιοθετήσει το layering-τη διαδοχική εφαρμογή προϊόντων περιποίησης…
Ζήτημα υλικών
Τα προϊόντα περιποίησης ή μακιγιάζ με βάση τις σιλικόνες -αναζητήστε στις 5 πρώτες θέσεις της λίστας των συστατικών την λέξη dimethicone ή κάποια άλλη λέξη με κατάληξη -cone-, καμουφλάρουν ατέλειες, λειαίνουν την επιδερμίδα και της προσφέρουν βελούδινο τελείωμα. Επειδή όμως οι ενώσεις αυτές είναι σχεδιασμένες να μένουν στην επιφάνειά της και όχι να απορροφώνται, έχουν την τάση να προκαλούν τρίμματα. Ανάλογο πρόβλημα ενδέχεται να δημιουργήσουν προϊόντα μακιγιάζ-κυρίως-, που περιέχουν ταλκ, οξείδιο του σιδήρου ή mica.
Τι μπορούμε να κάνουμε: Περιορίζουμε τη χρήση ανάλογων προϊόντων, χρησιμοποιούμε μικρότερη ποσότητα ή εάν είναι εφικτό, τα απλώνουμε τελευταία, πάνω από τα υπόλοιπα προϊόντα.
Ζήτημα ποσότητας
Η ικανότητα των κυττάρων της επιδερμίδας να απορροφούν ένα καλλυντικό προϊόν δεν είναι ανεξάντλητη. Όταν τα «φορτώνουμε» με ποσότητες ενυδατικής κρέμας, ό,τι περισσεύει, λογικά παραμένει στην επιφάνεια και η πιθανότητα να αρχίσει να τρίβεται αυξάνεται.
Να μην ξεχνάμε το less is more. Η επιδερμίδα δεν χρειάζεται ποσότητα serum μεγαλύτερη από το μέγεθος ενός κέρματος των 10 λεπτών και κρέμα ημέρας ή αντηλιακή μεγαλύτερη από το μέγεθος ενός κέρματος των 20 λεπτών!
Ζήτημα απορρόφησης
Τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας μειώνουν την απορροφητικότητά της, με αποτέλεσμα, ακόμα και αν χρησιμοποιούμε προϊόντα περιποίησης στη σωστή ποσότητα, να συσσωρεύονται στην επιφάνεια και να μετατρέπονται σε τρίμματα.
Τι μπορούμε να κάνουμε: Τακτική απολέπιση με ένα ήπιο προϊόν scrub ή μια σύνθεση peeling με οξέα φρούτων (κατά προτίμηση γαλακτικό ή γλυκολικό οξύ). Θα απαλλάξει την επιδερμίδα από τα νεκρά κύτταρα και την κάνει πιο δεκτική στα προϊόντα που ακολουθούν.
Tip: Χρησιμοποιήστε μια Essence ή ψεκάστε το πρόσωπο με ιαματικό νερό πριν την εφαρμογή των προϊόντων, όπως και ανάμεσα από κάθε layer. Όταν η επιδερμίδα είναι νωπή, η διείσδυση διευκολύνεται και τα υπολείμματα λιγοστεύουν.
Ζήτημα εφαρμογής
Δεν είναι μόνο η επιδερμίδα μας που θέλει «ελαφρύ χέρι» αλλά και τα ίδια τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε για τη φροντίδα της. Η εφαρμογή τους με έντονο τρίψιμο-σαν να σβήνουμε μια …μουντζούρα- δεν θα βοηθήσει το προϊόν να απορροφηθεί ταχύτερα, αντίθετα θα διευκολύνει τα υπολείμματα της κρέμας στην επιφάνεια να μετατραπούν σε ενοχλητικά τρίμματα .
Τι μπορούμε να κάνουμε: Εφαρμόζουμε την κρέμα μας με απαλό ταμπονάρισμα-όχι με τρίψιμο- και στη διάρκεια της μέρας, αποφεύγουμε να αγγίζουμε συνέχεια την επιδερμίδα μας. Tip: Χρησιμοποιήστε το ειδικό πινέλο για να απλώσετε το μέικαπ και όχι τα δάχτυλά σας. Η θερμότητά τους μπορεί να κάνει ένα foundation με πλούσια υφή να αφήσει τρίμματα.
Ζήτημα σειράς
Η ιεροτελεστία του layering που μας έμαθαν οι Κορεάτισσες, έχει κανόνες. Πρώτον, τα προϊόντα δεν εφαρμόζονται με τη σειρά που μας βολεύει-π.χ. τα έλαια δεν μπαίνουν στην αρχή γιατί θα δυσκολέψουν την απορρόφηση των προϊόντων που ακολουθούν. Δεύτερον, το layering προϊόντων με εντελώς διαφορετική σύσταση που δεν ταιριάζουν μεταξύ τους αυξάνει τις πιθανότητες να καταλήξουμε με… τρίμματα στο πρόσωπο.
Τι μπορούμε να κάνουμε: Δεν ξεχνάμε ότι στη φροντίδα της επιδερμίδας, ξεκινάμε πάντα με συνθέσεις που έχουν ελαφρότερη σύσταση -λοσιόν και οροί-και συνεχίζουμε με αυτές που είναι πυκνότερες -κρέμες και έλαια.
Tip: να θυμάστε πως η σειρά πάει: νερό, κρέμα, λάδι. Προσπαθούμε επίσης να ξεχωρίσουμε τα προϊόντα με ελαιώδη βάση από αυτά με που έχουν σαν βάση τους το νερό. Για παράδειγμα, μετά από ένα essence ή ένα ανάλαφρο serum προτιμάμε να συνεχίσουμε με μια oil free ενυδατική κρέμα. Αντίστοιχα, αν χρησιμοποιούμε έναν ορό με ελαιώδη βάση θα ταιριάξει καλύτερα με ένα λάδι προσώπου ή μια πλούσια κρέμα.
Ζήτημα χρόνου
Το layering δεν θέλει βιασύνη. Αν δεν δώσουμε χρόνο στην επιδερμίδα να «στεγνώσει», έχοντας απορροφήσει κάθε προϊόν από αυτά που χρησιμοποιούμε, θα καταλήξουμε να καλύψουμε την επιφάνειά της με ένα… συνονθύλευμα κρεμών έτοιμο να μεταμορφωθεί σε τρίμματα..
Τι μπορούμε να κάνουμε: Χωρίς να φτάσουμε στην υπερβολή των γυναικών της Ασίας που περιμένουν ακόμα και μισή ώρα πριν προχωρήσουν σε κάθε επόμενο βήμα του layering, όλες εμείς που τα πρωινά δεν έχουμε στη διάθεσή μας παρά λίγα λεπτά, μπορούμε να κάνουμε μικρά διαλείμματα. Για παράδειγμα, μετά το serum και πριν την ενυδατική, ή μετά το αντηλιακό και πριν το μέικαπ, πλένουμε τα δόντια μας, φτιάχνουμε τα μαλλιά μας ή απλά πίνουμε μια γουλιά καφέ.
Επιμέλεια Κειμένου: Λένα Ιωαννίδου – Skinguru
Θέλετε να ενημερώνεστε και για άλλα θέματα ομορφιάς, προσφορές ή διαγωνισμούς που ετοιμάζουμε για σας;
Δηλώστε το email σας παρακάτω για να λαμβάνετε το Newsletter μας ή ακολουθήστε μας στα Social media της σελίδας μας με Like στο Facebook και Follow στο Instagram.
Πηγή: Oriflame